0
Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Ulkoporealtaan käyttö talvella: Viisi säästövinkkiä

Pimeä pakkasilta on täydellinen, kun siitä saa nauttia tunnelmallisessa ulkoporealtaassa. Kaunis tunnelmavalaistus, lämmin kylpyvesi sekä hierovat poreet rentouttavat mieltä ja kehoa. Ulkoporealtaan käyttö talvella on ihanaa – uskallamme väittää, ettet malta…

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

26.10.2022
Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista, Ulkoporealtaan hoito
Ulkoporealtaan käyttö talvella: Ulkoporealtaat ympärivuotiseen käyttöön. Allas on lämmin niin kesällä kuin talvellakin.

Pimeä pakkasilta on täydellinen, kun siitä saa nauttia tunnelmallisessa ulkoporealtaassa. Kaunis tunnelmavalaistus, lämmin kylpyvesi sekä hierovat poreet rentouttavat mieltä ja kehoa. 

Ulkoporealtaan käyttö talvella on ihanaa – uskallamme väittää, ettet malta ulkoporeallasta kokeiltuasi enää viettää talvi-iltoja millään muulla tavalla.

Kannattaako ulkoporeallasta käyttää talvella?

Talvi on kenties tunnelmallisin vuodenaika ulkoporealtaan poreista nauttimiselle – eli kyllä, ulkoporeallasta kannattaa ehdottomasti käyttää talvella. Kylmä ulkoilma ja lämmin kylpyvesi luovat toisiaan tasapainottavan ympäristön, joka auttaa rentoutumaan ja rauhoittumaan sekä parantaa unen laatua.

Ulkoporealtaan käytön kustannukset talvella saattavat mietityttää. Kuitenkin myös taloudellisesta näkökulmasta ulkoporealtaan käyttö talvella on suotavaa, sillä kunnolla eristetty, laadukas ulkoporeallas kuluttaa sähköä hyvin maltillisesti enemmän talviaikana kuin muina vuodenaikoina.

Viisi vinkkiä, kuinka säästät ulkoporealtaan sähkönkulutuksessa 

Ulkoporeallas tarvitsee sähköä kylpyveden optimaalisen lämpötilan sekä muiden toimintojen ylläpitämiseen. Ulkoporealtaat normaalissa ja ympärivuotisessa käytössä vievät sähköä keskimäärin noin 3000 – 4000 kWh / vuosi. Sähkönkulutukseen vaikuttavat monet eri tekijät, joihin on mahdollista vaikuttaa myös itse. Lue alta asiantuntijamme vinkit sähkölaskussa säästämiseen.

Ulkoporeallas talvimaisemassa

1. Kiinnitä huomiota ulkoporealtaan eristykseen jo ostovaiheessa

Ulkoporealtaan eristys vaikuttaa sähkönkulutukseen erittäin paljon. Nykyään allasmarkkinoilla on todella paljon eri altaita ja myyjiä ja ostovaiheessa onkin syytä perehtyä myös altaan eristystekniikkaan. 

Etenkin markkinoiden edullisimpien ulkoporealtaiden kohdalla valmistusprosessissa on saatettu säästää juurikin esimerkiksi eristyksen suhteen. 

VINKKI! Pyydä myyjää avaamaan altaan huoltoluukut, jotta näet oikeasti miten allas on valmistettu.

Heikon eristyksen vuoksi ulkoporeallas kuluttaa enemmän sähköä kylpyveden optimaalisen lämpötilan ylläpitämiseen.

Itse altaan eristyksen lisäksi yksi tärkeimmistä eristävistä elementeistä on altaan kansi. Paksu, harjakattoinen kansi auttaa pitämään lämmön altaan sisällä ja valuttaa automaattisesti sadevedet pois kannen päältä.

AuraSpa-ulkoporealtaat ovat aina eristetty nelikerroksisella eristystekniikalla. AuraSpan ulkoporealtaissamme on aina vakiona markkinoiden paksuimmat, harjakattoiset lämpökannet eli arktiset kannet. 

AuraSpan altaiden eristystapa on myös selkeästi kuvattu täällä: https://auraspa.fi/ulkoporealtaan-valintaopas/

2. Sijoita ulkoporeallas tuulelta suojaan 

Usko tai älä, on ulkoporealtaan sijoituspaikalla merkitys sähkönkulutukseen. Mikäli ulkoporeallas sijoitetaan tuuliselle paikalle, lähtee tuulen mukana lämpöä niin kannet avattuna tai suljettuna. Tämä puolestaan saa aikaan sen, että altaan lämmitin joutuu lämmittämään vettä enemmän kuin suojaisassa paikassa. 

Tuulen aiheuttama nousu sähkönkulutuksessa on estettävissä. Suosittelemme valitsemaan siis mahdollisimman suojaisan paikan ulkoporealtaalle. Jos suojaista paikkaa ei ole, kannattaa ulkoporealtaan ympärille rakentaa tuulensuoja kasveista tai ulkosisustuselementeistä.

3. Pidä altaan veden lämpötila tasaisena

Monella tulee mieleen: “Minkälaisia säästöjä mahtaisi saada jos tiputan ulkoporealtaan lämpötilaa matalammalle?”

Veden lämmittäminen uudelleen kuluttaa enemmän sähköä kuin tasaisen lämpötilan ylläpitäminen jos altaassa kylvetään säännöllisesti. Kun ulkoporeallas on jatkuvassa käytössä, vältä veden lämpötilan laskemista ja nostamista. 

Ulkoporealtaan veden lämpötilan laskemisella säästö syntyy jos allas on käyttämättömänä esimerkiksi useamman viikon. Jos allasta ei käytetä talvella ollenkaan ja halutaan sähkönkulutus niin pieneksi kuin mahdollista, suosittelemme laskemaan veden lämpötilan esimerkiksi 15 asteeseen, jolloin lämmitysvastus käy vain pieniä aikoja silloin tällöin. 

Jos kuitenkin päätät tyhjentää altaan talveksi tutustu altaan talvityhjennykseen tarkoitettuihin ohjeisiimme täällä.

Säännöllisessä altaan talvikäytössä tärkeintä on siis pitää veden lämpötila tasaisena siinä asteessa, jossa viihdyt allasta käyttäessäsi. Optimaalinen ulkoporealtaan lämpötila talviaikaan on pääsääntöisesti 37–38 °C.

4. Puhdista altaan suodattimet säännöllisesti

Ulkoporealtaan suodattimet pitävät huolta kylpyveden puhtaudesta. Kun suodattimet ovat likaiset, niiden suodatuskyky heikkenee. Tämä johtaa siihen, että altaan kylpyvettä on vaihdettava useammin kuin olisi tarpeen. Uuden veden lämmittäminen miellyttävän lämpimäksi kylpyvedeksi kuluttaa sähköä enemmän ja vaikuttaa näin sähkönkulutukseen.

Tämän lisäksi likainen kylpyvesi vaikuttaa myös ulkoporealtaan toimintakykyyn. Likainen vesi kuluttaa altaan koneistoa nopeammin.

Suosittelemme puhdistamaan suodattimet noin kerran viikossa. Käytä suodattimien puhdistukseen siihen tarkoitettua puhdistusainetta (esimerkiksi Spa Marvel) ja noudata näitä ohjeita. 

5. Hoida kantta oikein sen lämmöneristyskyvyn säilyttämiseksi

Kuten aiemmin mainitsimme, vaikuttaa ulkoporealtaan kansi sähkönkulutukseen. Laadukas kansi eristää tehokkaasti mahdollistaen pienemmän sähkönkulutuksen. Mikäli kantta hoidetaan väärin, heikentyy sen lämmöneristyskyky – mikä tarkoittaa suurempaa sähkönkulutusta.

Tärkeintä on tietää kloorin vaikutus kannen lämmöneristyskykyyn. Kloori on paljon käytetty vedenhoitoaine, joka auttaa veden puhtauden ylläpitämisessä. Kun olet lisännyt allasveteen klooria, anna kannen olla auki noin 10 – 30 minuuttia ennen kannen sulkemista.

Jos laitat kannen heti kiinni kloorin lisäämisen jälkeen, voi kloori vahingoittaa kannen sisäpuolta ja pitkällä aikavälillä heikentää kannen lämmöneristyskykyä. Huolehdi siis oikeaoppisesta kloorin käytöstä.

Pohjoisen pakkasiin suunnitellut AuraSpa-ulkoporealtaat ja Ruotsissa valmistetut ViskanSpa-ulkoporealtaat

Kaikki valikoimamme ulkoporealtaat on tehty kestämään pohjoisen olosuhteet. AuraSpan nelikerroksinen runkoeristys ja markkinoiden paksuimmat, harjakattoiset kannet pitävät kylpijät ja sähkölaskun maksajan tyytyväisenä läpi talven.

ViskanSpa-ulkoporealtaissa eristys on suunniteltu ja toteutettu yhdessä Ruotsin energia-asiantuntijoiden kanssa ja kukaan ei tunne skandinaavista ilmastoamme ja sen tarpeita paremmin kuin me, jotka asumme täällä. Yhteistyön tuloksena altaamme on eristetty monin kerroksin koko altaan ympäri, jotta saavutetaan parhaiten eristävät ominaisuudet – sekä energian että äänen osalta.

Saattaisit pitää myös näistä